История

Историята на Американски Колеж Аркус® започва през 2002г., когато “Аркус” АД купува сградата на едно от най-старите училища в старопрестолния град. Тази сграда, построена в края на ХІХ век, съхранила стремежите на много поколения родолюбиви учители,  заживява нов живот с амбицията на собствениците – да създадат едно училище от нов тип, което да предлага висококачествено, модерно и международно признато образование на българските деца. Всички помещения са ремонтирани, надстроен е нов етаж с допълнителни учебни и административни блокове, изградена е аула за целите на учебната и извънкласната дейност. Фасадата е обновена, а дворът е превърнат в едно прекрасно място за отдих. Така  през 2003г. Американски Колеж Аркус® отваря врати за първите си възпитаници. Те се обучават от високо квалифицирани преподаватели  в малки групи, в една спокойна и чиста среда, в модерно оборудвани в технологично отношение кабинети. Високата мотивация, строгият правилник за вътрешния ред и постоянният диалог с родителите също допринасят за постиганите успехи. От 2005г. стартират стипендиантски програми, които дават възможност на кандидати с отлични резултати на пролетните състезания и приемните изпити да станат ученици в колежа при облекчени финансови условия. През 2008г. училището разширява своята база с откриването на модерно общежитие за нуждите на приходящите ученици. Стремежите на ръководството и на преподавателския колектив да се осигури постоянство във високото качество на образованието водят до придобиването на множество национални и международни акредитации през годините. Ето и тяхната хронология:

 • 05.2004г. – сертификация по ISO 9001-2000 за качество на обучението;
 • 04.2005г. – акредитация от Европейския съвет на международните училища (ECIS – European Council of International schools);
 • 04. 2005г. – акредитация от Съвета на международните училища  (CIS – Council of International schools);
 • 02.2007г. – акредитация от Организацията на международния бакалауреат (IBO – International Baccalaureate Organization) и подготовка на учениците по DP – международната дипломна програма към  IBO;
 • 11. 2009г. – акредитация от Асоциацията на училищата и колежите на Нова Англия (NEASC – New England Association of Schools and Colleges).

Горепосочените престижни акредитации доказват, че през годините екипът на Американски Колеж Аркус® работи за утвърждаването както на  националните, така и на международните стандарти за качество на образованието. В тази връзка се насърчава и допълнителната квалификация на преподавателите – в престижни  училища в Гърция, Германия, Румъния и Великобритания. Всичко това лежи в основите на успехите на нашите ученици, които трудно могат да се изброят. Най-значимите обаче трябва да се споменат. В национален план:

 • през 2006г. Зорница Тодорова от ІХ кл. се класира на  2-ро място на националния кръг на Олимпиадата по английски език;
 • през 2007г.  Зорница Тодорова  от Х кл. извоюва 1-во място на националния кръг на Олимпиадата по английски език;
 • през 2007г.  Александър Райчев от ІХ кл. спечели първо място на националния фотоконкурс “Снимай Европа”;
 • през 2009г.  Елеонора Стойнова  от ХІІ кл. стана  Лауреат на националния кръг на Олимпиадата по български език и литература;
 • през 2009г. Марта Георгиева  от ХІІ кл.  се класира и участва в националния кръг на Олимпиадата по български език и литература;
 • през 2009г.  Деница Мицова от VІІІ кл. се класира и участва в националния кръг на Олимпиадата по английски език;
 • през 2010г.  Станислав Ламбрев от Х кл. се класира и участва в националния кръг на Олимпиадата по английски език.
 • през 2011 г. Леда Кунева от VІІІ клас се класира и участва в националния кръг на Олимпиадата по английски език.
 • през учебната 2010/2011 година Хари Богданов от ІХ клас бе класиран за участие в националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика, който се проведе на 7 и 8 май 2011 г. в гр. Силистра.
 • Мария Мицова от VІІІ а клас зае второ място в своята възрастова група на математическото състезание между профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил, което се проведе на 30 и 31 март 2011 в гр. Ловеч.
 • В конкурса за есе на Посолството на САЩ по повод Деня на независимостта Ерик Костадинов спечели първа награда. Той получи наградата си на специална церемония на 28 юни 2011.
 • Леда Кунева и Анелия Петрова от Х а клас бяха класирани за участие в националния кръг на олимпиадата по английски език, който се проведе на 23.03.2013 г. в Монтана. За пръв път Американски колеж Аркус има двама представители на национално ниво.
 • Елена Милева от VІІІ а клас клас бе класирана за участие в националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика, който се проведе на 20 и 21 април 2013 г. в гр. Пловдив.
 • Колежани заеха призовите места на националното състезание по български език и литература, организирано от СУФ “Любословие”. Михаил Михов  и Мария Йотова от ХІІа клас бяха класирани съответно на първо и второ място. Дванадесетокласниците се отличиха сред 104 свои връстници от цялата страна. Чудесен резултат постигна и Мария Мицова от Ха клас, класирана на второ място сред 103 състезатели от нейната възрастова категория. 

От въвеждането на задължителните държавни зрелостни изпити през 2008г. до момента Американски Колеж Аркус® се нарежда сред най-добрите учебни заведения в областната класация на МОМН, като  през 2009г. колежът постигна най-висок среден успех на ДЗИ на областно равнище – Отличен (5.50). През следващите учебни години продължи отличното представяне на нашите ученици на Държавните зрелостни изпити, като през три последователни години (2011, 2012 и 2013) те отново се класираха на първо място в област Велико Търново. Учениците от випуск 2012 постигнаха най-големия успех досега, като извоюваха 7-мо място в България на ДЗИ по български език и литература.

Международните постижения на нашите ученици са също много значими. Вече е традиция колежани да печелят стипендии за едногодишен курс на обучение в гимназия “Фридрих Шилер” в германския град Марбах. Сред тях са Рада Монева, Берта Терзиева и Калоян Ерусалимов. Благодарение на стабилната си подготовка по двете дипломни програми – национална и IB международна, голяма част от завършилите Американски Колеж Аркус® кандидатстват и следват в най-престижните университети в САЩ, Великобритания, Германия, Канада, като печелят частични или пълни стипендии. За пример можем да дадем IB ученичката Ивона Русева, приета директно ІІ курс медицина в университета в Глазгоу, Зорница Тодорова, стипендиант на Jacobs University в Бремен, специалност логистика, Валерия Йонова – приета с ректорска стипендия в University of British Columbia в Канада. Нашите възпитаници са бъдещи лекари, юристи, компютърни специалисти и икономисти. Още преди да завършат средното си образование те имат възможност да опознаят света и да се ориентират за своето бъдеще. Това се насърчава от екипа на Американски Колеж Аркус® чрез ангажирането им със социална дейност (Благотворителен клуб “Вяра и любов“), въвличането им в клубни форми, свързани с науката, изкуството и спорта ( “Science Club”, Дискусионен клуб “Модел Обединени нации”, “Екологичен клуб - SPARE”, “Йога”, “Фотографски клуб”,”Приложно изкуство”; отбори по волейбол, баскетбол и тенис на маса); чрез организирането на екскурзии в България и чужбина. През годините нашите ученици са посещавали Австрия, Испания, Португалия, Великобритания, САЩ, Турция, Малта, като голяма част от тези пътувания са финансирани чрез работа по международни проекти. Ежегодни и вече традиционни са ски ваканциите в Банско и изследователските пътувания до Рожен.

Това са само първите страници от нашата 10-годишна история на съществуване. Останалите предстои да напишем заедно…