Булат Германов - лауреат на националната олимпиада по руски език през 2018 г.!

Булат Германов – ученик в 12 IB клас в ЧПГ „Американски колеж Аркус“ ЕООД, стана през тази учебна година лауреат на националната олимпиада по руски език. Поздравяваме Булат и неговата преподавателка – г-жа Стефка Трайчева, за този голям успех и предлагаме на Вашето внимание интервю с нашия достоен лауреат.

1.    Булат, поздравления за постигнатия успех! Разкажи ни как се подготви за олимпиадата по руски език и беше ли предизвикателство за теб?

- Подготовката ми започна още през 2016 година. Тогава за първи път взех участие в олимпиадата по руски език, като отново стигнах до националния кръг, а там се класирах на четвърто място. Това ме мотивира за тазгодишната олимпиада. Исках едно по-добро представяне. С помощта на г-жа Стефка Трайчева се подготвях върху формата на олимпиадата, като решавах тестовете, давани през изминалите години. Най-трудната част за мен бе есето, тъй като там се изискват както граматически знания, така и богат речников запас, и художествен усет. Повечето участници бяха с руски корени, което изключително повиши нивото на трудност и направи състезанието по-оспорвано и интересно. Радвам се, че се представих добре и станах лауреат по руски език на областта.

2.    Ти се обучаваш в IB програмта от две години. Защо я избра, какви са нейните предимства спрямо националната програма на обучение?

- IB програмата е едно изпитание за най-амбициозните и подготвени ученици. Знанията и високоценената диплома, които ми дава, ме накараха да я предпочета. Също така IB програмата е с доста по-различен, нов и интересен характер за мен спрямо националната програма. Освен многобройните вътрешни и външни изпити, крайните срокове, есетата и докладите, IB програмата предлага и много повече извънкласна дейност, пътувания с практическа насоченост, семинари и обучения, които са ценен допълнителен опит. От самото начало бях наясно, че обучението ми в IBDP няма да е лесно, но реших да приема предизвикателството и да докажа, че съм готов да се справя и с тази трудност.

3.    Предстои ти дипломиране. Какви са твоите планове, свързани с по-нататъшното ти образование?

- След приключването на средното образование съм изправен пред труден избор, както и всеки зрелостник. За момента се колебая между кандидатсване в чужбина и кандидатсване в България. От една страна, образованието извън страната е на по-високо ниво, дава повече възможности за реализация, а и възможност да вкуся от европейския начин на живот, но от друга страна, не съм сигурен дали съм готов да се разделя с живота в България и приятелите ми. Конкретно като специалности се двоумя между „Computer sciences“ и „International Business & Management“, а като университети – Благоевградския и няколко в Холандия.  

4.    Кои са най-скъпите спомени и най-ценните уроци, които ще съхраниш в съзнанието си от петте години на обучение в „Американски колеж Аркус“?

- В „Американски колеж Аркус“ прекарах 5 от най-хубавите си години. Не мога да посоча само един най-скъп спомен или само един най-ценен урок. Срещнах много нови хора, а някои от тях дори си залужиха званието „приятели за цял живот“. Срещнах и много добри учители, без чиято помощ би ми било много по-трудно. Всъщност учители е меко казано – те бяха моите ментори, които ме подкрепяха, мотивираха и поучаваха. Обучението  в „Американски колеж Аркус“ ми даде както много академични значния, така и уроци за истинския живот, научи ме сам да се боря за постигането на целите ми, да не се отказвам и да бъда един дисциплиниран човек.