Ивета Иванова от ХІІа клас - с успех на областния кръг на олимпиадата по БЕЛ

Ивета Иванова от ХІІа клас в ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД се класира за участие в националния кръг на Олимпиадата по български език и литература. Това е значимо постижение, като се има предвид, че тя е единствената ученичка от дванадесети клас в област Велико Търново, допусната за участие след провелия се областен кръг на олимпиадата. Ето какво сподели Ивета за училищния живот в колежа и за своето представяне:

- Ивета, в кои области на знанието проявяваш интерес и как този интерес се разви през годините на обучението ти в ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД?

- Любопитството и жаждата към нови знания винаги са били водещи за мен. Още от начален етап на образование имам слабост към литературата и хуманитарните науки, а в „Американски колеж Аркус“ с помощта на преподавателите си постигнах успехи в областта на географията, български език и литература, английски език. Професионализмът на учителите и жизненият плам, който те носят, често са заразителни и моите интереси се разраснаха, участвайки и в математически форуми, извоювайки челни места в международни състезания по програмиране. Благодарение на преподавателите си тук разгърнах потенциала си и обогатих интересите си, те ми показаха красотата и значимостта на всички предмети.

- Ти се класира на националния кръг на Олимпиадата по български език и литература със съчинение върху „Зимни вечери“ на Христо Смирненски. Какво би посъветвала учениците, които биха искали да постигнат такъв успех – как да развият своя стил, своето умение да създават аргументативни текстове?

- Според мен „да имаш дар слово“ не е вроден талант или Божия дарба, всъщност този израз се е превърнал по-скоро в извинение на тези, които не са привърженици на литературата и с неохота пишат задължителните училищни текстове. Истината обаче е, че с желание, четене на класическа литература и критика, както и постоянство, изразено в писане на съчинения, всеки може да достигне нужното ниво за ДЗИ, а даже и да го надмине.

- На финала си на дванадесети клас. Кои са най-ценните уроци, които получи по време на обучението си в колежа?

Колежът ми даде много ценни уроци, тук създадох истински и скъпи приятелства, запознах се с учители, на които се възхищавам за начина, по който си вършат работата. Но най-ценният урок, който получих, е важността на хуманизма в живота ни, човечността - да се усмихваш, да даваш и себераздаваш, да помагаш. Институцията е истински пазител на тази висша добродетел и било то чрез организирани срещи и дейности (Доброволчески клуб „Вяра и любов“), или чрез ежедневни малки жестове на внимание, помощ, добросърдечност между ученици, преподаватели и персонал, именно вярата в доброто и любовта към хората възпитават и усъвършенстват учениците, превръщайки ги в социално отговорни високообразовани млади хора.

- Как ще продължи твоят път след завършване на средното образование? Какви са твоите планове?

- Оттук насетне планувам да продължа образованието си в чужбина в сферата на правните науки.