Посещение на 8б клас в американската ИТ фирма „Kukui Corporation"


Учениците от 8б клас с класен ръководител Веселина Маринова - учител по информатика и ИТ, посетиха американската фирма  „Kukui Corporation”, където се запознаха с тънкостите в изработването на различни  ИТ продукти  за реални кленти. Видяха как в  процеса на създаване на ИТ продукти  се включват няколко различни екипа - програмисти, дизайнери, хора, които се занимават с печеленето на пари от реклама, както и тези, които обработват данни.

Първият офис, който посетиха, беше този на програмистите. По време на работа по зададен проект те използват програмните езици HTML, CSS, JavaScript, C, C++, SQL и други.  Един от програмистите  обясни как лично той предпочита да работи и изненадващо  сподели, че не е нужно да се знаят всички кодови комбинации наизуст и за улеснение ползва известната търсачката “Google”.

Следващият офис беше на  дизайнерите. Вниманието на учениците бе привлечено от един от специалистите, който показа как работи с фотошоп и направи обработка на няколко снимки. Сподели, че се е учил от YouTube клипове как да върши всички тези действия с програмата.

Влизайки при  следващия екип, колежаните бяха посрещнати с думите „Знаете ли какво е advertisement?”. В България рекламите в Интернет се смятат за досадни и много хора не кликат на тях. В Съединените щати рекламите получават нужното внимание, като от това се печелят много пари. Следенето на “advertisements“ не е трудно - така  обясни един от разработчиците. Единственото, което му е нужно, са знанията по английски (или друг език в зависимост от държавата, за която се работи) и математика.

В следващата зала учениците  се струпаха около един от обработващите данни, който ги запозна с реалната обработка на информация, която извършват при тях. Тук научиха, че за обработването на данни се създава и използва специален сървър, на който всъщност се пише по-малко код и по-бързо се извършват операциите. Един от езиците, които те предпочитат, е C# (също и JavaScript).

В края на срещата учениците бяха доволни от новостите, които научиха, и от това, че се запознаха с цялостния творчески процес при създаването на ИТ продукти, а освен това намериха нови приятели в американската фирма.